Ενωμένη πολιτεία: Έτσι φτιάξαμε τα Τρίκαλα-Έτσι θα φτιάξουμε τον Μαραθώνα

enomeni politia

Είναι εξαιρετικά σπάνιες οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες δήμαρχοι να έχουν

απασχολήσει θετικά ολόκληρο τον Τύπο, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και προέλευσης. Είναι όμως μοναδικό όταν ο συγκεκριμένος δήμαρχος έχει απασχολήσει μ’ εγκωμιαστικά σχόλια, ακόμα και τις στήλες παγκόσμιας κυκλοφορίας εφημερίδων, όπως η αγγλική Guardian.

Ποιές μπορεί να είναι αυτές οι αυτοδιοικητικές δράσεις, που να τις θαυμάζει η προηγμένη αυτοδιοικητικά, Αγγλία;

Για να πετύχεις την αναβάθμιση του τόπου σου θα πρέπει, εκτός των άλλων, να δεις από κοντά θετικά πρότυπα... κάπως έτσι σκέφτηκε ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας κι επισκέφθηκε τον δήμαρχο Τρικαίων Δημήτρη Παπαστεργίου. Έγιναν δύο συναντήσεις, μία μέσα στο δημαρχείο διάρκειας τριών ωρών και μία στην πόλη και στα έργα που έχουν γίνει ή βρίσκονται σ’ εξέλιξη.

Μερικές μόνο από τις πρωτοπόρες δράσεις που εντυπωσιάζουν είναι:

 • Το e-ΚΕΠ αυτοματοποιημένο κέντρο εξυπηρέτησης πολίτη

Ειδικά μηχανήματα τύπου ATM παρέχουν νυχθημερόν τη δυνατότητα στους πολίτες να ζητούν και να εκτυπώνουν δημοτική ενημερότητα ,πιστοποιητικά δημοτολογίου και άλλα σχετικά έγγραφα. Σκεφτείτε στο δικό μας Δήμο το όφελος εγκατάστασης σε περιοχές όπως Βαρνάβας Γραμματικό, Σούλι, Ζουμπερι ,Μάτι, Ν Βουτζάς. Η πιστοποίηση του πολίτη γίνεται με ειδική κάρτα Δημότη.

 • Mobile check App

Οι πολίτες στέλνουν άμεσα τα αιτήματά τους στον Δήμο μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, η βασικότερη λειτουργία της εφαρμογής-που είναι δωρεάν - είναι η δυνατότητα καταχώρησης και παρακολούθησης της πορείας των αιτημάτων των πολιτών. Η εφαρμογή συνδέεται με πλατφόρμα εξυπηρέτησης και κατευθύνει τα αιτήματα σε αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου.

 • Ασύρματη κάλυψη όλης της περιοχής των Τρικάλων

Wi-fi παντού

 • Σύστημα έξυπνου φωτισμού.

Αντικαταστάθηκαν με LED όλα τα υφιστάμενα φωτιστικά συστήματα και εγκαταστάθηκε σύστημα κεντρικής διαχείρισης που παρέχει τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού και αποκατάστασης βλαβών, παράλληλα το κόστος περιορίστηκε κατά 60%

 • Σύστημα έξυπνης στάθμευσης.

Υλοποιήθηκε σύστημα έξυπνης στάθμευσης με το οποίο επιτυγχάνεται η εύρεση απεικόνιση και έλεγχος οριοθετημένων θέσεων στάθμευσης . Εγκατάσταση δικτύου αισθητήρων στο οδόστρωμα ώστε να αντιστοιχεί ένας αισθητήρας για κάθε διαγραμμισμένη θέση στάθμευσης.

 • Σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών συνθηκών.

Με τη χρήση ειδικών συσκευών παρακολουθείται συνεχώς η ποιότητα της ατμόσφαιρας και να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος στη δημόσια υγεία, όπως είναι φυσικό το μυαλό μας πήγε στο Ματι.

 • Συλλογή και ανάλυση δεδομένων με τη διασύνδεση χρηστών στο Δημοτικό ασύρματο δίκτυο.

Ο πολίτης και ο επισκέπτης λαμβάνουν συνεχώς μηνύματα σχετικά με τις πολιτιστικές δράσεις αλλά και τις προσφορές καταστημάτων σε συνεργασία με τον Εμπορικό σύλλογο κλπ.

 • Ολοκληρωμένο σύστημα Γεωγραφικών πληροφοριών GIS

Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εφαρμογές πολεοδομικών δεδομένων < χρήσεις γης , δόμηση κλπ > ,αρχείο οδοφωτισμού ,φωτεινών σηματοδοτών, Δημοτικής περιουσίας κλπ.

 • Έξυπνη διαχείριση κάδων απορριμμάτων.

Με τη χρήση αισθητήρων μπορεί να ενημερωθεί το κέντρο για την πληρότητα των .

 • Τηλεφροντίδα.

Για τους πολίτες που έχουν ανάγκη ,περιλαμβάνει δημιουργία φακέλου υγείας για παροχή υπηρεσιών φροντίδας και πρόνοιας με χρήση εφαρμογών πληροφορικής και επικοινωνιών παράλληλα με το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι.

 • Ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας και ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής με συμβουλευτικές υπηρεσίες για επικερδείς καλλιέργειες βάση έρευνας αγοράς με εφαρμογή έγκαιρης πρόγνωσης καιρικών φαινομένων κλπ,ο αγρότης εγκαθιστά αισθητήρες στο χωράφι του και λαμβάνει συνεχή ενημέρωση στο κινητό ή στον υπολογιστή του για όσα τον αφορούν.

Εάν κανείς πιστεύει ότι χρειάζεται πακτωλός χρημάτων για τα παραπάνω κάνει λάθος. Ο κος Παπαστεργίου εξήγησε στον κ. Τσίρκα ότι ο Δήμος του παράλληλα με την ανάπτυξη των καινοτόμων δράσεων μείωσε τα χρέη του στο μισό.

Αγάπη για την πόλη, πάθος για την αυτοδιοίκηση, ομάδα με συνοχή και έμπνευση, συνεργασίες με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που προσβλέπουν στην δυναμική ανάπτυξης της πόλης είναι αυτά που χρειάζονται, αλλά αυτά λείπουν τραγικά από το σήμερα του Δήμου Μαραθώνα.

Ο Δήμαρχος Τρικάλων έστειλε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου το ποσό των 21000ε προς ενίσχυση των πυρόπληκτων στους τρεις πληγέντες δήμους ,δεν ήταν όμως μόνο αυτό ,έδωσε τον μισθό του και τον μισθό των τεσσάρων αντιδημάρχων του μηνός Αυγούστου υπέρ των πληγέντων. Το έκανε κανείς αυτό στον Δήμο Μαραθώνα? Όχι κανείς. Ο κύριος Τσίρκας ευχαρίστησε και δημόσια τον Δήμαρχο Τρικάλων στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο για αυτή του την ενέργεια Φαίνεται ότι τα Τρίκαλα είναι πιο κοντά στο Μάτι απ' ότι ο Δήμος Μαραθώνα, ή ότι εκεί οι Δημοτικοί άρχοντες είναι πρώτα και πάνω απ' όλα άνθρωποι.

Ρεπορτάζ - Επιμέλεια : Βιργινία Μάρκου

Οργανισμος λιμενος


fast ad

Κράτα το

Κράτα το

The pear

Follow us

facebook button twitter button

Αν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας σας ενοχλεί, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.