Ερώτηση στην βουλή για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε Μάτι και Βουτζά

antiplimirika erga

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Αττικής

Εύη Χριστοφιλοπούλου, με θέμα: «Επείγοντα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής».

Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει:

Προς:

1) τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Α. Χαρίτση

2) τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη

Θέμα: «Επείγοντα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής»

Πέρα από τον τραγικό απολογισμό σε ανθρώπινες ζωές, τραυματίες, και υλικές καταστροφές, η φονική πυρκαγιά που έπληξε το Μάτι εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους όξυνσης των πλημμυρικών και χειμαρρικών φαινομένων. Σαφές δείγμα αποτέλεσαν οι σχετικά μικρής έκτασης βροχές του περασμένου Σαββατοκύριακου, που προκάλεσαν δικαιολογημένη ανησυχία στους πυρόπληκτους στο Νέο Βουτζά και το Μάτι, καθώς είδαν τα ρέματα της περιοχής να «φουσκώνουν», προμηνύοντας νέες καταστροφές.

Τα αντιπλημμυρικά έργα των 3,5 εκ. €, που έχουν εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση μετά τις πυρκαγιές, είναι προφανώς αναγκαία, αλλά για την υλοποίησή τους χρειάζεται αρκετός χρόνος, με το φθινόπωρο να είναι προ των πυλών.

Παράλληλα και ενόσω δρομολογούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τα εξαγγελθέντα έργα, θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα μικρότερης εμβέλειας αντιπλημμυρικά έργα για την προσωρινή θωράκιση των πυρόπληκτων περιοχών ενόψει των βροχοπτώσεων του φθινοπώρου.

Η οριοθέτηση των ρεμάτων του Νέου Βουτζά και η εκτέλεση επειγόντων έργων συγκράτησης των εδαφών (κορµοδέµατα, κλαδοπλέγµατα, κλαδοδέµατα, ξυλοφράγµατα), μπορούν και πρέπει να υλοποιηθούν χωρίς χρονοτριβή. Επίσης, στις περιπτώσεις όπου έχουν ήδη εκπονηθεί μελέτες για τη διευθέτησή ρεμάτων στην περιοχή, όπως το ρέμα «Παππά», θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι είναι και τεχνικά εφαρμόσιμες και τα έργα μπορούν να κατασκευαστούν.

Αναμφίβολα, η σύγχυση αρμοδιοτήτων, με την εμπλοκή της Περιφέρειας, της δασικής υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος (βλ. και Εγκ. ΥΠΕΕ 160596/4511/30-8-17), δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών. Αποτελεσματικότητα όμως σημαίνει έγκαιρη δράση και αποφασιστική παράκαμψη των γραφειοκρατικών εμποδίων την κρίσιμη στιγμή.

Ας απεκδυθούν, λοιπόν, oι συναρμόδιοι φορείς τον προσφιλή τους ρόλο του Επιμηθέως, που περιορίζεται στην εκ των υστέρων επικοινωνιακή διαχείριση, και να λειτουργήσουν, έστω την ύστατη ώρα, ως Προμηθείς.

Επειδή οι καιροί πλέον ου μενετοί, ερωτάστε:

Σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσα τα πρώτα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, ώστε οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μας να μην υποστούν και δεύτερο χτύπημα από πλημμυρικά και χειμαρρικά φαινόμενα;

Η ερωτώσα βουλευτής

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Οργανισμος λιμενος


fast ad

Κράτα το

Κράτα το

The pear

Follow us

facebook button twitter button

Αν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας σας ενοχλεί, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.